Anlaşmalı boşanma denince, birazcık araştırma yapmış ve konuya aşikar birinin ilk aklına gelen konu anlaşmalı boşanma protokolüdür. Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanmanın temel gerekliliklerinden biridir. Konu hakkında araştırma yapanların aklında kalan soru işaretlerinden biri anlaşmalı boşanma protokolünün tam olarak ne işe yaradığı ve kim tarafından nasıl hazırlandığıdır. Bu yazımızda sizlere anlaşmalı boşanma protokolünün ne olduğunu tek tek anlatacağız.
Daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz anlaşmalı boşanma davaları, boşanma davaları arasında genellikle daha kısa ve daha az yıpratıcı geçen boşanma türüdür. Bu boşanma türünün bir seçenek haline gelebilmesi için evliliği bir tam yılını doldurmuş olması ve çiftlerin belli bazı konularda uzlaşmış olması gerekmektedir. Bu uzlaşmaların beyanı ve kanıtı niteliğinde olan anlaşmalı boşanma protokolü mahkemeye sunularak anlaşmalı boşanma davası görülür.
Boşanmak isteyen çiftlerin varsa çocuk veya çocuklarının durumunu gözden geçirmeleri gerekmektedir. Çocukların velayetinin kimde olacağı, karşı tarafın hangi şartlar altında ve ne sıklıklar çocukları görebileceği konusunda uzlaşmaya varılır. Aynı şekilde eşlerin ekonomik durumları, mevcut kariyerleri ve yeniden evlenme durumlarına göre bir nafaka belirlenir. Nafakayı alacak ve düzenli olarak ödeyecek olan taraf da bu konuda uzlaştıktan sonra bu husustaki anlaşma da gerçekleşmiş olur. Bunlara ek olarak çiftlerin boşanmak istemelerinin sebepleri de bu protokolde yer alır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır
Bu protokol her ne kadar bir dilekçe gibi resmi ve prosedür icabı hazırlanan bir belgeden ibaret gibi görünse de, önemi küçümsenmemelidir. Evde örneklerinden kopyalanarak hazırlanabilecek bir belge değildir. Bu protokolün usulüne uygun hazırlanmaması durumunda mahkeme davayı reddedecektir.
Bu yüzden anlaşmalı boşanma protokolünü alanında uzman ve tecrübe sahibi bir boşanma avukatı, çiftlerin nezaretinde her iki tarafla da gerekli müzakereleri yaparak hazırlamalıdır. Çiftlerin beyan ve kabullerinin onaylamak üzere davanın olduğu gün mahkemede bulunmaları da gerekmektedir. Aksi takdirde mahkeme ileri bir tarihe ertelenecektir. Yani anlaşmalı boşanabilmek için çiftlerin bizzat mahkemede bulunması şartı vardır. Vekaleten avukatlarını göndermeleri söz konusu olmaz, mahkemece kabul edilmez. Bu yüzden de tarafların mahkemede bulunmaları anlaşmalı boşanmanın şartlarından biridir denebilir.