Boşanma davalarının çeşitlerinden biri de çekişmeli boşanma davalarıdır. Çekişmeli boşanma davaları, genellikle daha uzun sürer ve daha yıpratıcı olur. Ama bazı şartlar altında tarafların haklarını almasının en iyi ve en doğru yoludur. Normalde her ne kadar anlaşmalı boşanma davaları genellikle çiftlerin ilk başvurmak istedikleri çözüm olsa da, anlaşmalı boşanmanın mümkün olmadığı durumlarda çekişmeli boşanma davaları tek çözümdür. Çekişmeli boşanma davaları bir boşanma davasından çok bir miras davası, veya bir tazminat davası gibidir. Çiftlerin karşılıklı konumdaki iki farklı taraf olup kozlarını paylaşmasından dolayı mantıken bu tür davalara daha yakındır.
Çekişmeli boşanma, çiftlerden birinin boşanmak istememesi, veya her ikisinin de boşanmak isteyip de nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi konularda tam olarak uzlaşamaması gibi durumlarda başvurulan bir yoldur. Çekişmeli boşanmaya başvurmak için belli bazı şartlar olduğunu söyleyemesek de, boşanmanın az sorunlar gerçekleşebilmesi için belli bazı sebepler vardır.
Bu sebepler aldatma, kötü alışkanlıklar, kötü davranma ve zulmetme veya çiftlerden birinin ciddi psikolojik sorunlar yaşıyor olması olabilir. Ama davanın boşanma ile sonuçlanması için önemli olan kriter evlilik birliğinin temelden sarsılmış olmasıdır. Bu durumda eğer çiftlerin birlikte yaşamlarını ve evliliklerini devam etmesi imkansız hale gelmişse, bazı kozlar paylaşılarak, ithamlarda bulunularak mahkeme görülür. İyi bir boşanma avukatı ile davanın seyrinin düzgün ve usulüne uygun şekilde takip edilmesi halinde bu tarz davalar davaları genellikle 10 ay ile 1 yıl arasında zaman alır. Bu da yaklaşık 4-5 celseye tekabül eder. Ancak avukatın yetersizliği ve davanın seyrinin düzgün yapılmaması gibi durumlarda dava genellikle uzar ve ileriki tarihlere ertelenerek sürer. Bu durumda girilen celselerde sonuca ulaşılamaz ve boşanmanın gerçekleşmesi halinde çiftler istediklerini alamaz, para ve zaman kaybederler. Böyle durumlarda çekişmeli boşanma davaları 3-4 yıl sürebilir.